Wordt dit een wereldtopper? Interview De Limburger 9 juni 2017 - Solarus
19234
post-template-default,single,single-post,postid-19234,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Wordt dit een wereldtopper? Interview De Limburger 9 juni 2017

Wordt dit een wereldtopper? Interview De Limburger 9 juni 2017

VENLO, 9 juni 2017 – Een Venloos bedrijf in zonne-energie dat in de wereldtop wil meespelen. Solarus heeft enorme ambities met zijn zelfontwikkelde zonnecollectoren die een ongekend hoog rendement opleveren.

Nu zijn we nog een goed bewaard geheim, laat topman Jacko D’Agnolo van Solarus zich ontvallen. Hij vervolgt: „Maar over vijf jaar zeker niet meer. Dan speelt Solarus mee op het wereldtoneel in onze tak van sport. Nu is onze omzet nog heel beperkt: ik verwacht dat we dit jaar tussen de vijf en acht miljoen euro gaan halen. Maar onze ambitie is over enkele jaren een omzet van honderden miljoenen euro te draaien, misschien wel méér.”

Zal het Solarus in de zonne-energiebranche lukken, waar eerder Limburgse ondernemingen als Scheuten Solar in Venlo en Solland Solar in Heerlen jammerlijk kopje onder gingen? Solarus is in ieder geval geen eendagsvlieg: de geschiedenis van het bedrijf gaat terug naar 1998. In dat jaar besloot de Zweedse energiereus Vattenfall (onder andere eigenaar van Nuon) zich op zonne-energie te storten. Een team van specialisten legde zich samen met onderzoekers van de universiteit van het Noord-Zweedse Gävle toe op de ontwikkeling van een nieuwe generatie zonnecollectoren. Acht jaar later trok Vattenfall zich uit deze markt terug, maar het onderzoeksteam kreeg groen licht om op eigen houtje door te gaan, onder de naam Solarus.

De onderzoekers sleutelden jarenlang in relatieve stilte aan hun zonnecollector, totdat milieuprofeet Gunter Pauli de vinding in het vizier kreeg. Pauli, lid van de Club van Rome en auteur van de bestseller Blue Economy, zette de collector in de top 100 van energiezuinige onderzoeksprojecten als baanbrekende, „ontwrichtende technologie” in duurzaamheid. Webblad Duurzaamnieuws sprak van een „gamechanger.” De prijzenkast staat ondertussen al vol van awards en soortgelijke lauwerkransen.

Wat maakt deze collector dan zo bijzonder? Antwoord: het extreem hoge rendement. Waar een zonnepaneel gewoonlijk zo’n 20 procent van de zonnestraling omzet in energie, trekt het bakbeest van Solarus maximaal liefst 70 procent energie uit zonlicht, volgens het befaamde Duitse testinstituut Tüv. Het verhaal gaat dat de Tüv -onderzoekers de proef nog eens overdeden, omdat ze hun ogen niet konden geloven.

Het wonderbaarlijke rendement is te danken aan een combinatie van technieken: het apparaat zet de zonnestraling dankzij zijn zonnecellen (PV-cellen) om in elektriciteit. Tegelijk maakt een warmtecollector gebruik van de zonnewarmte: koud water in een ingebouwde buizenstelsel wordt verhit en stroomt naar een boiler. Dit water heeft tegelijkertijd een verkoelend effect op de zonnecellen waardoor deze stroomproducenten beter kunnen presteren en tevens een langer leven beschoren zijn. D’Agnolo: „Het klinkt raar, maar zonnecellen kunnen niet zo goed tegen de zon.” Het rendement wordt nog eens extra opgekrikt door ingebouwde reflectoren, slim ontworpen gebogen spiegels die de straling bundelen en weerkaatsen. Die weerkaatsing is gericht op een tweede ingebouwde zonnepaneel aan de onderzijde van de bovenliggende paneel.

Gunter Pauli benaderde de bekende start-up ondernemer Leen Zevenbergen om het Solarus-roer in handen te nemen. Kort nadien trad ook D’Agnolo aan. Algauw namen ze het besluit Solarus naar Nederland te halen. „Gävle ligt twee uur rijden boven Stockholm. Geen goede ligging voor export en evenmin voor productontwikkeling. Je kunt niet terugvallen op een netwerk van bedrijven.”

De keuze viel op Venlo. Er waren contacten met de plaatselijke Rabobank die brood zag in de technologie en ook met een logistiek bedrijf dat ondersteuning verleende. „Venlo is een logistiek knooppunt en we zullen het toch van export moeten hebben. We ontdekten ook dat in Venlo, Eindhoven en Düsseldorf heel wat kennis aanwezig op het gebied van zonne-energie. Bovendien is er veel maakindustrie.”

Ook dat was handig. De Zweedse ingenieurs hadden weliswaar een briljante zonnecollector ontworpen, maar niet goed nagedacht over de productietechnologie. „Het maken van één collector kostte hen acht dagen. Ze deden alles met de hand.” De afgelopen jaren heeft Solarus zich met behulp van regionale bedrijven geconcentreerd op de inrichting van een productielijn. Ook is de zonnecollector opnieuw ontworpen om hem voor een hoog productietempo geschikt te maken. De productietijd is navenant gekrompen, van acht dagen naar vier minuten. Bijkomend gevolg: kwamen eerst vrijwel alle onderdelen uit China, nu worden ze geleverd door toeleveranciers uit de buurt, op de zonnecellen na. Inmiddels werken bij Solarus-Venlo circa 25 mensen, maar dat aantal zal snel gaan groeien.

Voor de woonconsument zijn de zonnecollectoren van Solarus (nog) niet geheel geschikt. Volgens D’Agnolo loont de investering zeker voor bijvoorbeeld hotels, zorgcentra en ondernemingen die continu warmte (of koelte) in hun bedrijfsprocessen nodig hebben. Koelte kan uit warmte worden geproduceerd door een absorptiepomp, „een soort omgekeerde koelkast.” Ook zijn de collectoren rendabeler in landen met veel zonne-uren en een slechte of dure stroomvoorziening. Vandaar dat Solarus vooralsnog op India, Zuid-Afrika en de Australische binnenlanden als afzetmarkt mikt. De toekomstige opzet is om in de desbetreffende landen lokale assemblagefabrieken te bouwen. De onderdelen hiervoor worden door ‘Venlo’ geleverd waar de productie van de kerntechnologie blijft.

D’Agnolo: „Het International Energy Agency stelde al in 2012 dat zonnecollectoren die stroom en warmte produceren logischerwijs het hoogste rendement hebben, maar vroeg zich af of massafabricage mogelijk is. Ja, wij in Venlo zijn de enige die dit kunnen.”

Publicatie: 09-06-2017, De Limburger
Auteur: Wil GerritsenDo you want to know more about Solarus? Download our free brochure!