Meer energie uit de zon - UP magazine LIOF 2017 - Solarus
20923
post-template-default,single,single-post,postid-20923,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Meer energie uit de zon – UP magazine LIOF 2017

Meer energie uit de zon – UP magazine LIOF 2017

VENLO – December 13, 2107 – Solarus ontwikkelt zonnecollectoren die zowel elektriciteit als warmte produceren. In eerste instantie vond de ontwikkeling plaats in Zweden, onder de vlag van energiemaatschappij Vattenfall. Drie jaar geleden haalden een aantal beleggers en investeerders, waaronder CEO Leen Zevenbergen, de spin-off naar Venlo met als doel de slag te maken van R&D naar daadwerkelijke productie. Met onder andere door LIOF verstrekte subsidies kan het bedrijf in Venlo zijn vleugels verder uitslaan.

 

Hybride zonne-energiesystemen
De onderneming telt momenteel dertig medewerkers met vestigingen in Nederland, Zuid-Afrika, Zweden en India. Tim Zijderveld, director R&D, vertelt over de onderscheidende waarde van de PowerCollector, een hybride zonne-energiesysteem: “Traditionele zonnepanelen zetten zo’n twintig procent van het zonlicht om in elektriciteit. De overige tachtig procent wordt niet omgezet in bruikbare energie. Wij hebben een concentratie-technologie ontwikkeld waarbij een spiegel licht concentreert en projecteert op de ontvangers in de collectoren. Deze collectoren dragen de warmte af aan een vloeistof. Daardoor kunnen we naast elektriciteit ook warmte opwekken. Een ideale oplossing voor bijvoorbeeld hotels waar elke dag tientallen mensen gaan douchen. Maar denk ook aan (voedsel)industrie. We zitten nu vooral in de business to businessmarkt. Ons grootste afzetgebied is Zuid-Afrika waar vooral hotelketens veel belangstelling tonen voor onze zonnecollectoren.”

 

Scale fast
Afgelopen zomer won Solarus de Stedin Erasmus Energy Business Award 2017. De award is bedoeld voor de persoon, organisatie of het bedrijf met het meest innovatieve concept of businessmodel op het gebied van duurzame energie. “Bij innovatieve bedrijven kennen we het rijtje think big, start small, scale fast. Wij zitten in het begin van scale fast-fase. We investeren op dit moment fors in productie, sales en in de uitbreiding van distributiekanalen. In 2018 willen we namelijk meer dan 30 duizend collectoren produceren, verkopen én installeren,” zegt Tim tot slot.

 

Inzet:

“We gebruiken de kracht van de Limburgse industrie volop. Bijvoorbeeld engineerings-ondersteuning voor doorontwikkeling komt uit Venlo, maar ook componentleveranciers zitten in de buurt. Zo worden alle kunststof onderdelen en de grote glasplaat betrokken van bedrijven die binnen een straal van 20km van ons vandaan gevestigd zijn.“

Bron: Up magazine LIOF, editie 2017/2018

 

 

 

 

 Do you want to know more about Solarus? Download our free brochure!