meer energie uit de zon halen met Solarus zonne collectoren
21023
post-template-default,single,single-post,postid-21023,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Nog meer energie uit de zon halen – Telegraaf 22 februari 2018

Nog meer energie uit de zon halen – Telegraaf 22 februari 2018

VENLO – Zonnepanelen die warmte én elektriciteit op een oppervlak opwekken leveren tot drie keer meer energie op dan standaard exemplaren. Het idee van het Zweedse energieconcern Vattenfall wordt in Venlo door Solarus verder uitgewerkt.

Joost Brinkman, directeur international accounts bij Solarus legt uit: „Bij hogere temperaturen verliezen zonnepanelen aan rendement. Een paneel koelen kan alleen als het materiaal transparant is én hoge temperaturen aankan. Die combinatie is heel lastig.” Met een gebogen spiegel concentreert het Solarus-paneel alle warmte op een plek die wordt gekoeld door de vloeistof in het systeem. Zo blijft de warmteproductie optimaal. Vier jaar geleden verhuisde Solarus naar Venlo waar het design en de fabricage werden vernieuwd. Brinkman: „Destijds duurde het acht dagen om één collector maken, nu kunnen we dat in zes minuten.”

Solarus heeft inmiddels meer dan 1.500 collectors verkocht in vijftien landen. Doel is om dit aantal in drie jaar op te schroeven naar 400.000 stuks. In Zuid-Afrika financiert en installeert het bedrijf de producten zelf. De klant betaalt vervolgens de energie die hij verbruikt. Na vijf tot zeven jaar zijn de collectoren afbetaald en heeft hij nog ruim 15 jaar gratis energie.

Het bedrijf heeft de afgelopen jaren in totaal €10 miljoen aan investeringen binnengehaald. Tijdens de laatste crowdfundingscampagne in 2017 investeerden particulieren €900.000. De volgende stap is certificering van het product zodat particulieren in aanmerking komen voor subsidie. Een lang proces, omdat de testen voor traditionele panelen zijn gemaakt en moeten worden aangepast. Zodra het rond is kan het bedrijf met installatiepartners in zee gaan om de Nederlandse daken te bedekken.

Bron: Telegraaf, 22 februari 2018

Auteur: Jessica Numann

 Do you want to know more about Solarus? Download our free brochure!