Subsidieregeling Investering Duurzame Energie (ISDE) per 2021

Wat is een ISDE Subsidie?

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) krijg je in 2021 subsidie op de energiebesparende maatregelen: isolatie, zonneboiler, warmtepomp en aansluiting op een warmtenet. We leggen de subsidie uit zoals die per 1 januari 2021 geldt voor woningeigenaren. Een belangrijke voorwaarde is dat je twee isolerende maatregelen moet uitvoeren en betalen voordat je in aanmerking komt voor de subsidie. Voor een zonneboiler of een warmtepomp hoef je maar één maatregel te treffen.

"De beste tijd om te verduurzamen is nu."

Waar kan je subsidie voor krijgen?

Bij de volgende vier maatregelen kun je aanspraak maken op de subsidiepot:

 • Energiebesparing door diverse vormen van isolatie
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Aansluiten op warmtenet
 
 

Energiebesparing met isolatie

Energie besparen begint met isoleren. Het Rijk biedt je subsidie aan als jij je woning isoleert tot minimaal een bepaald niveau. Dit niveau wordt uitgedrukt in Rd- en U-waarde. Hoe hoger de Rd-waarde hoe beter geïsoleerd. Bij de U-waarde voor isolerend glas werkt het juist andersom. Hoe lager de waarde hoe beter geïsoleerd. Ook is er een minimale oppervlakte dat geïsoleerd moet worden om aanspraak te kunnen maken op de ISDE.

Zonneboiler

Een zonneboiler is een combinatie van een zonnecollector met een warmwaterboiler. Je kunt een zonneboiler gebruiken voor de verwarming van een ruimte of voor warm (tap)water. Je kunt ISDE-subsidie voor een zonneboiler krijgen, als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Je bent eigenaar van de koopwoning en het is je hoofdverblijf (of wordt je hoofdverblijf direct na renovatie)
 • De zonneboiler is een nieuw product en is dus geen tweedehands / gebruikt product en bestaat uit collectoren en een boilervat.
 • De zonneboiler is geïnstalleerd voordat je een aanvraag gaat doen.
 • Je hebt de zonneboiler na 30 juni 2020 laten installeren.
 • De installatie is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag je niet zelf doen.
 • Je bent in het bezit van een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van je zonneboiler.
 • Je kunt tot maximaal 12 maanden na installatie van je zonneboiler nog subsidie aanvragen indien je aanvraag niet gepaard gaat met een aanvraag voor een isolatiemaatregel. Wanneer je je aanvraag combineert met een isolatiemaatregel geldt dat je tot 12 maanden na het installeren of aanbrengen van de eerste maatregel subsidie aan kunt vragen.
 • Je hebt geen recht op subsidie als je al eerder een andere subsidie voor de betreffende zonneboiler hebt ontvangen.
 

Warmtepompen

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte onttrekt uit bijvoorbeeld de lucht, de bodem of het grondwater. Die warmte wordt gebruikt voor de verwarming van een ruimte of voor warm water. Je kan ISDE-subsidie voor een warmtepomp krijgen als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
 • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, een grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.
 • Het verwarmingstoestel heeft een vermogen van ten hoogste 70 kW.
 • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket, een productkaart en technische documentatie.
 • De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.
 
 

Apparatenlijst

Om een geschikte PVT paneel/zonneboiler  te kiezen is een Apparatenlijst Zonneboilers opgesteld. Alle zonneboilers op deze lijst komen in aanmerking voor subsidie. Staat een apparaat niet op de apparatenlijst, terwijl het wel aan de subsidie-eisen voldoet? Lees dan onderaan deze pagina wat je kan doen.

Subsidiebedrag

Op de apparatenlijst staat ook het actuele, indicatieve subsidiebedrag per apparaat. Voor onze PVT panelen ligt het indicatieve bedrag tussen de € 500 en € 2.500.

 

Voorwaarden voor de installaties

Lees de voorwaarden voor de installaties op de website van het RVO.

Aansluiting op het warmtenet

Vanaf 2021 kun je ook subsidie aanvragen als je je woning aansluit op het warmtenet. Dit kan een individuele aansluiting zijn of een centrale aansluiting voor VvE’s. Voor een individuele aansluiting is een subsidie beschikbaar van maximaal €3.325,-. Vraag na bij je gemeente of deze mogelijkheid er al is.

Voorwaarden ISDE

Je kunt pas subsidie aanvragen nadat je je maatregel(en) hebt uitgevoerd en hebt betaald. De doe-het-zelf ’er komt niet in aanmerking voor de subsidie. Het is een voorwaarde dat je minimaal twee maatregelen toepast als je gaat isoleren.

Bijvoorbeeld een warmtepomp en dakisolatie of twee isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie en isolerend glas. Voor een warmtepomp en zonneboiler mag je subsidie aanvragen zonder tweede maatregel. Lees meer over de voorwaarden van de ISDE.

ISDE Subsidie


"De beste tijd om te verduurzamen is nu."

Subsidiepot

Er wordt in 2021 124 miljoen euro beschikbaar gesteld voor particuliere woningeigenaren. Vrees je dat de pot op is zodra jouw maatregel is uitgevoerd? Kijk dan op de site van het RVO voor de laatste stand van zaken.

Energiebesparende maatregel in 2020 uitgevoerd?

Heb je je maatregel(en) in 2020 uitgevoerd maar ingediend in 2021. Dan gelden de subsidieregels van 2021. Aanvragen kan tot één jaar na de factuurdatum van de (eerste) maatregel.

Hoe kan je subsidie aanvragen?

Je kunt je subsidieaanvraag doen via het E-loket van het RVO.

Vraag vrijblijvend informatie aan over onze hybride zonnepanelen

Leer ons kennen

Onze Solarus familie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incid idunt ut labore ellt dolore magna the alora aliqua alora the tolda on fouter.

Shaun Curry

Managing Partner

Robin Curry

Managing Partner

Steven Curry

Managing Partner

Melina Hubbard

Agent

Faith Willis

Agent

Clara Wolf

Agent