Speciale zonnecollectoren gaan vanuit Venlo de hele wereld over

Wat gebeurt er precies achter de muren van een bedrijf? Sterker, welk product wordt er ontwikkeld en waar ter wereld hebben ze profijt van onze Noord-Limburgse innovaties? Weet u het precies?

In onze rubriek ‘How it’s Made’ kijken we naar het productieproces bij diverse bedrijven. Voor deze editie bracht de redactie een bezoek aan Solarus Sunpower B.V, bouwer van zonnecollectoren. Zonne-energie zal ooit de ruggengraat vormen van onze energievoorziening, zo is de verwachting.  Het is echter essentieel om alle zonnestraling ook op juiste wijze om te zetten in energie. De techniek om dit te realiseren is daarvoor echter nog niet voldoende ontwikkeld. Bij Solarus werkt men echter hard aan hun eigen zonnecollector: de PowerCollector. CEO Jacko D’Agnolo legt het uit: “Dit is een hybride product dat zowel warmte als elektriciteit opwekt. Voor de Nederlandse markt is dit nog niet aantrekkelijk. Deze collector is vooral bedoeld voor landen buiten Europa met veel zon en waar behoefte is aan zowel stroom als warm water, waar de energieprijzen hoog zijn en de energie infrastructuur doorgaans onbetrouwbaar is. In Nederland hebben we te maken met een uitstekend en goedkoop gasnetwerk, maar vooral ook met relatief weinig zonuren. We merken dat vooral in Zuid-Afrika en India hotels en ziekenhuizen voor deze oplossing kiezen. Vaak zijn het organisaties die veel warm water verbruiken.”

D’Agnolo vertelt dat zijn voorganger Leen Zevenbergen dit product naar Nederland heeft gehaald. “Technici van het Zweedse Vattenfall hebben zes jaar lang aan dit concept gewerkt. Die ontwikkeling heeft de nodige hoofdbrekens gekost. Het is namelijk een heel andere zonnecollector dan veel mensen kennen. In het algemeen denkt iedereen aan de blauwe platen die op daken liggen. Dit is echter heel iets anders. Dit is een gepatenteerde techniek waarbij water in een warmteontvanger tussen de zonnecellen wordt gebruikt om deze af te koelen. Uiteindelijk is er voor gekozen om de productie in Venlo te verzorgen. De R&D vindt nog steeds in Zweden plaats.” Voor een regulier woonhuis is deze zonnecollector volgens D’Agnolo nog niet aantrekkelijk. “Zeker in ons land niet. Bouwers moeten volgens hem anders gaan denken. Dan kiest een bepaalde woonwijk voor een grote ruimte om het water op te slaan (Warmte – en Koude Opslag WKO). Met behulp van meters is dan te traceren welke hoeveelheid ieder huis precies verbruikt. Opslaan en delen met de buurman? Nee, dat mag nu nog niet zomaar. Dan ben je energieleverancier”

Een van de partijen die zich nu ook bij Solarus heeft gemeld, is het Hilton, voor een hotel in Kaapstad. D’Agnolo: “Zij hoorden de positieve verhalen van andere hotels. Iedereen kijkt naar de laagste kosten per vierkante meter. De daken van deze gebouwen zijn uitermate geschikt voor onze collectoren. Hoe groter het dak, hoe meer collectoren, hoe goedkoper het wordt. De aantallen variëren tussen de 50 en 150 collectoren per dak.” Inmiddels bestaat ook in Zuidoost Azië belangstelling voor deze collectoren. “Daar hebben wij contact met partijen die op grote schaal “afforable” woningen bouwen. Daar is het wel mogelijk om op één punt in die buurt een groot aantal van onze collectoren te plaatsen voor gezamenlijk gebruik. De zon schijnt daar voldoende.”

D’Agnolo laat weten dat de PowerCollector een modulair systeem is dat op locatie in elkaar gezet kan worden. En juist daar draait het om tijdens het productieproces in Venlo. Recentelijk heeft Solarus een aangrenzend pand gehuurd om als productiehal te gebruiken. “In de beginfase duurde het acht dagen om één collector te maken, later nam dat af tot acht uur. Maar dat was nog niet voldoende om aan de huidige en toekomstige vraag te voldoen. Inmiddels is het productieproces dusdanig verbeterd dat we iedere zes minuten een collector maken. Dit is o.a. mogelijk dankzij de innovatieve assemblagelijn die we medio september in gebruik hebben genomen. Overigens is deze assemblagelijn ook te koop. Dan leveren wij alleen nog de onderdelen en kan de business partner de PowerCollector volledig zelfstandig m.b.v. de assemblagelijn in elkaar zetten. Op dit moment doen wij dat nog zelf.”

D’Agnolo verzorgt met gepaste trots een rondleiding langs het productieproces waarbij de collectoren in vijf stappen tot stand komen. “Een essentieel onderdeel van onze collector is het profiel. Deze zorgt ervoor dat alle onderdelen eenvoudig in elkaar zijn te klikken. Zo beginnen we met het bevestigen van de glasplaat. Daarvoor gebruiken wij een speciale glasverlijmingsmachine die met 50.000 kilogram de profielen aan de glasplaat verlijmt. Zo ontstaat een halffabricaat.” Daarna start het grondig reinigen van de glasplaat. D’Agnolo wijst er op hoe de machines bewegen. “Deze assemblage is volledig ergonomisch ontwikkeld zodat de medewerker zich niet telkens in allerlei bochten hoeft te wringen tijdens het reinigingsproces.” Vervolgens worden de zonnecellen met behulp van speciale zelfontwikkelde siliconenlijm in de constructie geplakt. Deze lijm is cruciaal om de cellen te beschermen. Wat verder opvalt aan de collectoren is de asymmetrische vorm. Dit vergroot de zonnestraling en weerkaatst deze eenvoudiger terug. Op deze manier worden de zonnecellen en de warmteontvanger van twee kanten bestraald. Hierdoor zetten de cellen de straling om in stroom en de warmteontvanger zorgt voor warm water.

Alle kennis zit in de assemblagelijn verwerkt en niet in de operator, zo benadrukt D’Agnolo. “Anders ontstaat kwaliteitsverschil. Ieder mens is anders. Wel worden alle handelingen tijdens dit proces gevolgd via een groot LED scherm. “De operator ziet precies of ieder detail in de collector verwerkt is. Zitten er bijvoorbeeld voldoende schroeven in? Elk onderdeel past namelijk maar op één manier op het profiel.” Uiteindelijk vindt een laatste test plaats in de zelf ontwikkelde flitstester. “Hiermee kunnen wij aan de boven- en onderzijde controleren of de collector oplevert wat wij beloven.”

D’Agnolo weet dat hij een nicheproduct in de markt zet. “Wij zijn een relatief nieuwe naam met een nieuw product. Dat heeft tijd nodig. Veel grote partijen kijken eerst de kat uit de boom. Degene die hiervoor kiest, moet een continue behoefte aan warm water hebben.”

 

Bron: Technovalley magazine, jaargang 2, no. 04, okt 2018